Is online coaching van een even hoogstaand kwaliteitsgehalte dan een andere coaching? Wie testte het al uit? Welke waren de resultaten? Deze blog behandelt 7 misvattingen over online coaching.

1 – er is geen echt contact

“Het is een interessant aanbod, ik ervaarde de coach (Karina) als competent en gedreven en er was echt contact”.

“Qua ruimtelijke afstand was ik ver vandaan van de coach (Karina). Toch hadden wij door de nieuwe technologieën een warm en constructief contact en een professionele relatie”.

In een online coaching worden verschillende communicatiekanalen gebruikt. Deze kunnen enkel auditief zijn of gecombineerd met visuele aspecten, zoals met Skype en Zoom. Ik pleit voor een combinatie van het visuele met het auditieve. Ik, als coach, hoor jou en zie jou. Jij hoort en ziet mij. Ons oogcontact is even intens als bij een fysieke ontmoeting, misschien zelfs nog meer.

Natuurlijk zijn er zintuigen die we online niet kunnen gebruiken, zoals onze reuk en ons tactiel vermogen. Maar we maken wel degelijk echt contact door wat we van elkaar zien, wat we elkaar horen zeggen en hoe we daarop reageren.

2 – ik kan geen vertrouwen schenken aan iemand die ik nog niet ken

Het klopt, in mijn eerste testen met online coaching kreeg ik klanten die mij al kenden uit een vroegere opleiding of uit een eerdere coaching. Zij ervaarden dat als een meerwaarde.

“Het toepassen van vroeger geleerde inzichten (in andere workshops met Karina) op de echte situatie is echt heel leerrijk geweest”.

In de volgende ronde kreeg ik al meteen 2 deelnemers die me nog nooit hadden gezien. Ze waren wel doorverwezen via iemand anders, door iemand die over me ‘gelezen’ had en door iemand die ‘toevallig’ mij had ontmoet voor iets totaal anders. Zelf geloof ik heel sterk in de energetische band tussen mensen. Het blijkt dat elke persoon op deze aarde maar 6 of 7 tussenlinken heeft met onszelf. Als één van die tussenpersonen de energie heeft opgepikt, wordt elke relatie onbewust beïnvloed en is er al een energetische band waardoor vertrouwen mogelijk wordt gemaakt.

Gisteren kreeg ik een mevrouw voor een consultatie bij me op bezoek. Na de consultatie merkten we dat haar broer enkele jaren geleden bij mij een tweejarige opleiding volgde en dat onzer beider werkdomeinen onderwijs zijn. Wat maakte dat ik haar aantrok zodat zij mij vertrouwen gaf? Wie zal het weten? We hadden al een onbewuste band.

3 – Na zo een online gesprek val ik direct terug in mijn oude gewoonte(s).

Als dat al zo is, dan is dat bij een online coaching niet anders dan bij een gewone coaching. Gewoontes veranderen is het moeilijkste wat er bestaat. Een gewoonte is iets wat je doet, gedrag dat je stelt. Dat kan intentioneel zijn, om iets gerealiseerd te krijgen, vanuit een bepaalde intentie. Dat kan ook situationeel zijn, om een plots opduikende situatie aan te pakken, vanuit een reflex op die situatie.

In de online workshop “Passie, droom en realiteit” citeer ik o.a. uit het boek “Verander je overtuigingen” van Robert Dilts. Dilts schrijft: “Gedrag is geen onderdeel van een verandering, gedrag IS de verandering”. Als je hierover reflecteert en via een adequaat stappenplan aan de slag gaat, zal je minder terugvallen op oude gewoontes. Of dat nu na een gewone coaching is of na een online coaching.

Ik heb geleerd om stil te staan en afstand te nemen, door de coach (Karina) kreeg ik inzichten en kon ik de volgende stappen zetten die nodig waren.”

4 – Het is superhandig, na 1 keer al was mijn probleem opgelost.

Superhandig? Ja, dat wel! Je hoeft je namelijk niet te verplaatsen, je bespaart op reistijd en op reiskosten. Je kiest een comfortabele plaats uit en zet je in een gemakkelijke houding. Als je wil, kan je zelfs vragen om het gesprek op te nemen om het later terug te beluisteren.

“Voordeel was geen verplaatsing met tijdverlies”.

Maar het tweede deel van onze subtitel klopt helemaal niet. Na 1 keer kan jouw probleem niet opgelost zijn. De meeste veranderingsprocessen hebben te maken met één van onze levensdomeinen: gezin, financiën, gezondheid, relatie, werk, omgeving, …

Ook al werk ik zelf als coach, vooral op het professionele gebied, toch zullen mijn cliënten het beamen, dat coaching ook zijn positieve weerslag heeft op de andere levensdomeinen. Uiteraard gaan we daar enkel dieper op in, op vraag van jou.

De bewustwordingscirkel van Kolk, gekoppeld aan de logische niveaus van Dilts & Bateson, doet ons beseffen dat duurzame oplossingen ontstaan door primo inzicht en bewustwording te creëren en secundo door onderliggende beperkende overtuigingen te analyseren. Dit gaat niet zomaar over één nachtje ijs.

“Het heeft mij doen nadenken over de veranderende professionele omstandigheden en hoe ik er het best mee kon omgaan. Als eerder extravert, intuïtief, emotioneel en flexibel leerde ik om mijn grenzen te trekken en mij te beschermen en zelf actie te ondernemen. Concreet leerde ik dat ik over zeer belangrijke zaken in mijn naaste werkomgeving moet nadenken, initiatieven nemen, structuur inbouwen en goed waar te nemen”.

Het is bewezen dat echte veranderingen pas plaats kunnen vinden, na minstens 6 weken, dat oude gewoontes pas kunnen transformeren na minstens 6 weken.

5 – Ik kreeg veel advies en tips als cliënt.

Dat is wat vele cliënten verwachten, veel advies en tips. En anno 2019 wordt coaching ook vaak zo ingevuld, door advies te geven. Dat maakt dat coaches die van ‘pleasen’ houden gaan ‘overdeliveren’ vanuit de eigen know-how, om zo vertrouwen op te bouwen.

Natuurlijk is het handig, dat de coach ook dingen heeft ervaren en er haar of zijn levenslessen uit opgebouwd heeft. Echte coaching bestaat erin om de cliënt een mentale klik te laten maken, een klik die hem of haar stimuleert om zelf de actie te ondernemen die hij of zij ziet zitten, niet altijd diegene die wordt geadviseerd. Pas als jij, als cliënt, het ook echt ziet zitten, dan pas zal het ook echt voor jou werken.

“Deze online coaching is effectief en efficiënt.”

“De online coaching leerde mij te werken aan mijn ontwikkelingspunten, zonder evenwel de sterke positieve punten te verminderen”.

Bij het krijgen van advies en tips, kan het wel zijn dat, dat wel even soelaas voor je brengt. En daarna een teleurstelling en dan geloof je helemaal niet meer in je eigen kunnen. Echter, wanneer jij wordt gestimuleerd om de voor jou beste oplossing te vinden in jouw existentiële context, rekening houdende met jouw omstandigheden en beperkingen, dan zal de door jou gekozen oplossing een permanent en duurzaam karakter hebben.

6 – De gesprekken worden opgenomen en het is helemaal niet discreet.

De gesprekken kunnen worden opgenomen, op jouw vraag. Het voordeel is dat je ze terug kunt beluisteren. Tijdens een online coaching zit jij zelf namelijk in een denkproces en notities daarbij maken zou alleen maar jouw ontwikkelingsproces storen.

Als coach stel ik je voor om, als jij dat wilt, de opname te doen en deze tijdelijk voor jou ter beschikking te stellen. Weet dat alle coaches zich dienen te houden aan de internationale ethische codes, waarvan discretie in de top 5 staat.

“Deze online coaching is geschikt voor een breed publiek, voor alle leeftijden, in alle mogelijke jobs”.

7 – Het is te duur voor wat het is.

Investeren in jezelf is het beste wat jou kan overkomen. Dit kan je op vele manieren doen; nl. door te lezen, te studeren, video’s en vlogs te bekijken, blogs te lezen, (gratis) webinars te volgen, workshops te volgen, je aan te sluiten bij een community die jouw noden en bezorgdheden bespreekt.

Gisteren nog zag ik Ines. Ines heeft een esoterische winkeltje (zegt ze zelf) ergens in Vlaanderen. Maar Ines heeft veel meer talenten dan ze nu durft waar te maken. Cliënten komen naar haar winkel omdat Ines de kracht, de passie en het talent heeft om mensen te ‘chanellen’. In het verleden volgde ze daar al meerdere cursussen voor, ook al had ze dat op zich niet nodig. Ze gaat enthousiast helemaal op in de vragen van de bezoekers in haar winkel; helemaal voor niets. Nobel. Zij zelf en haar gezin hebben het echter financieel moeilijk anno 2019. Wanneer ze het niet meer gratis zal doen, zullen er uiteraard minder enthousiaste bezoekers zijn in haar winkeltje. Gratis advies en gratis coaching krijgt iedereen graag. Er zijn vele cliënten die zo van ene gratis coach naar de andere gratis coach huppelen. Wij weten echter dat door één spoor, één coach te volgen en die ook naar waarde te willen betalen, jij zelf uiteindelijk een mijlenverre sprong maakt. Want dat is toch uiteindelijk wat je wil niet?

Twijfel jij eraan of je in een online coaching zou willen stappen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan om meer informatie te vragen of om met mij kennis te maken.

Hartelijk welkom!

p.s.: Bezocht je mijn website al?

Karina

neem hier contact met met op https://www.karinaverhoeven.com/contact/

Pin It on Pinterest

Share This