1. Persoonlijke hygiëne

Op aanraden van de corona-experten wordt ons al máánden gezegd om meerdere keren per dag onze handen te wassen met zeep. Maar dat betekent niet dat we andere persoonlijke hygiëne even op een lager pitje kunnen zetten. We hoeven niet te ‘verslonsen’. Probeer je dagelijkse routine van tanden poetsen, flossen, douchen en haren wassen gewoon aan te houden. Zelfs als je niet naar buiten hoeft die dag. Volgens psycholoog Carla Manly helpt dat om je gemoedstoestand een flinke boost te geven. Voor vrouwen doet een beetje make-up ook wonderen.

2. Aankleden

Ja, ook ik geef toe dat een joggingbroek veel lekkerder zit dan een geklede broek; Toch kan je volgens psychotherapeut Freed beter niet de hele dag in je jogging- of slaapoutfit blijven zitten, vooral als je thuis aan het werk bent. Het is dan niet alleen lastiger voor je lichaam om te bepalen wanneer het weer tijd is om te chillen, maar je zal ook merken dat je met gewone kleren aan een stuk productiever bent.

3. Normale maaltijden koken

Dat veel restaurants gesloten zijn helpt je al een beetje om deze gewoonte aan te houden, maar het is ook nog eens heel goed voor ons brein.  Werk je vanuit huis tot zes uur? Dan kun je om kwart over zes beginnen met koken en daarmee je hersenen even compleet op iets anders focussen.

4. Niet teveel suiker of cafeïne

Een beetje vergelijkbaar met de vorige tip: blijf vooral normale maaltijden en gezonde tussendoortjes eten. Misschien is het aantrekkelijk om met een rol koekjes of een zakje kerstkransjes naast je op de bank te werken, maar je zal merken dat al die snelle koolhydraten niet erg goed voor je zijn. Een hogere bloedsuikerspiegel kan volgens psycholoog Manly leiden tot nervositeit en paniek en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Hetzelfde geldt voor koffie: die is thuis misschien een stuk lekkerder dan op je werkplek, maar probeer je aantal koppen koffie wel een beetje in te perken. Zelf drink ik dagelijks gember- of citroenthee. Ik heb de koffie al meer dan een jaar laten staan.

5. Met vrienden en familie praten

Even een koffie drinken bij je beste vriendin of moeder is natuurlijk niet echt een goed plan, maar dat betekent niet dat je geen contact meer met hen kan hebben. Coronavirus kun je – gelukkig maar – niet oplopen via de telefoon of het internet, dus blijf vooral op die manieren in contact met je geliefden. Je zal merken dat het niet alleen jou, maar ook de ander echt goed doet.

6. Je normale beauty-routines

Lak jij normaal gesproken twee keer per week je nagels of krul je elke dag je haar? Blijf dat dan nu ook vooral doen, zegt Manly. Zelfs als niemand het ziet, kan het jouw zelfvertrouwen en mood wel een oppepper geven. Naar de kapper of schoonheidsspecialiste zit er misschien even niet in, maar er zijn gelukkig genoeg do it yourself-tips te vinden. Ben ik blij dat ik mijn grijze haren gewoon kan wassen en laten drogen op natuurlijke wijze. Ik ben met een mooie haardos gezegend, vind ik. Of is dit nu een narcistisch trekje?

7. Beweging

De sportscholen zijn dicht en ook een paar baantjes trekken in het zwembad zal ook weer even moeten wachten. Toch betekent dat niet dat je niet in beweging kan blijven. Zelfs een korte wandeling in de frisse lucht zal je waarschijnlijk al goed doen. Ook yoga en meditatie zijn volgens de specialisten goede opties. Ik ga elke middag minstens drie kwartier wandelen in de buitenlucht, zodat mijn metabolisme wordt gestimuleerd.

8. Huishoudelijke taken

Maak elke ochtend netjes je bed op (dan is het ook meteen minder aantrekkelijk om er weer in te kruipen) en doe gewoon de was wanneer je dat normaal ook zou doen. Zorg dat je huis geen zooitje wordt, want dan wordt het dat vaak ook in je brein, zegt Carla Manly. Het aanhouden van je schoonmaak-gewoontes is dus ook heel belangrijk. En als je toch bezig bent en wat tijd over hebt, dan kan je misschien wel meteen een grote winterschoonmaak houden. Het is namelijk bewezen dat dat helpt om je hersenen ook op orde te brengen. De kringwinkels zullen je dankbaar zijn.

9. Jezelf verwennen met kleine dingen

Je verwacht geen bezoek, dus waarom zou je het gezellig maken met een kaarsje? Voor jezelf, natuurlijk. Het is een chaotische periode door het coronavirus, en dat kan leiden tot stress. Daarom is het belangrijk om jezelf regelmatig te verwennen met iets kleins. Een bloemenruiker of oorbelletjes of een lekkere afhaalmaaltijd bijvoorbeeld. Daarmee help je niet alleen jezelf, maar ook de lokale handelaars die het vaak financieel zwaar hebben. Of boek een gesprek met je favoriete coach.

10. Afleiding zoeken van het nieuws

Natuurlijk is het belangrijk om op te hoogte te blijven van het nieuws in de wereld, maar soms mag je je daar ook wel even van afsluiten. Dat is heel gezond zelfs, zeggen de medische specialisten. Zoek daarom soms afleiding en doe juist iets leuks. Volgens psycholoog Manly kan je vooral vaak je gedachten goed tot rust brengen door iets creatiefs te doen, of dat nu knutselen of brood bakken is. Ik zag dat een vriendin van mij terug aan het breien is geslagen. En onze buren bakken net zoals wij zelf hun brood. Ik ben gestart met boekweitbrood te bakken, is nog glutenvrij ook (voor de dochter).

Bron: Margriet, 15.12.2020

Pin It on Pinterest

Share This